Installatiehandleiding CropX Sensor V04 Installatiehandleiding

Installatiehandleiding CropX Sensor V04 Installatiehandleiding

Deze handleiding bevat stap-voor-stap instructies voor het installeren van een CropX-sensor in jouw veld.

Voordat je de sensor installeert, moet je een account maken en de velden instellen.

De sensor wordt geleverd met een bijpassende installatieset
A
Sensor
B

Beschermkap
C
Antenne
D
Verlengkabel antenne
E
Grondboor
F
Stang
G

Micro-USB kabel

Vóór de installatie

Stap 1: Download de app

1. Ga naar de Apple App Store of de Google Play Store en download de CropX Farm Management-app op je telefoon. Apple - CropX Google Play - CropX
  2. Start de CropX-app door op het CropX-pictogram te klikken en creëer een account.
  3. Als je al een account hebt, log in bij je bestaande account.
  4. Als je nog geen nieuw veld hebt toegevoegd, kun je dit doen door in het eerste scherm op het teken voor het toevoegen van een nieuw veld (+) te klikken en de instructies te volgen.
  5. Als je op een van de velden klikt die je hebt aangemaakt, verschijnt er een koppeling om je sensor te installeren als er op dat moment geen sensoren zijn geïnstalleerd. Klik daarop om naar de interactieve installatiehandleiding te gaan die je door het installatieproces leidt.

Stap 2: Bereid het installeren van de sensor voor

Hoewel sensoren worden geleverd met volledig opgeladen batterijen die het hele seizoen zouden moeten meegaan, raden we aan de batterijen vóór de installatie 10 uur lang op te laden met behulp van de meegeleverde USB-kabel (zie de oplaadinstructies op de laatste pagina).
*Tijdens het opladen brand de LED van de batterijen rood en deze brand groen als de batterijen vol zijn.

Zorg ervoor dat je over het volgende beschikt vóór de installatie:
  1. Sensor
  2. CropX Installatieset

Houd ook het volgende bij de hand voor de installatie:
  1. Een smartphone.
  2. Een 18 volt accuboormachine met een opname van 13mm (volledig opgeladen).
  3. In geval van zware en heel droge grond dien je voor elke sensor 2 liter water mee te nemen.

Stap 3: Aanbevelingen voor installatie

Voor een optimale installatie en nauwkeurigheid van de sensor moet die worden geïnstalleerd:

1. In een bodem die het beste het veldgemiddelde weergeeft
    In vochtige grond, bij voorkeur rond de veldcapaciteit
    Binnen de zone die op de kaart is aangegeven
    Op een locatie in het veld die het gewas het beste weergeeft (dicht bij de planten, in gemiddelde plantdichtheid)
    Op een relatief vlak stuk,, zonder helling, greppel of gebarsten bodem
    Niet te dicht bij een spuitspoor of pad.
    In een gelijkmatige beplante oppervlakte
    Binnen het bevochtigde gebied van een actieve sproeier, maar niet te dichtbij als het gewas aan de oppervlakte of net onder de oppervlakte wordt besproeid via druppelirrigatie.

Offset settings

Offset sensordiepten

Een V4-sensor heeft markeringen om de juiste installatie diepte te kiezen die past bij de worteldiepte van het gewas.

Bij dit type sensor moet de diepte van het boorgat overeenkomen met de installatiediepte (offsetlengte). Kies de gewenste offset en vervolgens - weet je hoe diep je in de grond moet boren.

* Let erop dat je niet dieper boort.
** Als de gebruikte boor niet is gemarkeerd met de kleuren volgens de onderstaande afbeelding, gebruik dan de volgende lengtes (gemeten vanaf de punt van de boor)

The installation

Boor een verticaal gat in de bodem met de meegeleverde boor.  Boor indien nodig in een paar keer en trek de boor terug om de grond te lossen. Boor tot de gewenste diepte voor de gekozen offset.

Schroef de antenne los en verwijder de beschermkap (als je die hebt) Spaties bij derde en vierde regel.

Doe de stang in de gaten van de sensor. Steek de sensor in het gat en schroef deze voorzichtig vast totdat hij stevig in de grond zit.  Duw niet naar beneden. Zorg ervoor dat er tijdens de installatie geen vuil (planten, bladeren, enz.) op de sensor zit.

Schroef de sensor in de bodem met behulp van de stang die in de sensor zit.

Schroef de sensor bijna helemaal naar beneden met behulp van de stang. Laat een gat van 1 vinger dik vrij, of tot de gewenste offset.
Als de sensor op zijn plaats draait, boor dan een nieuw gat een beetje dieper op een plek in de buurt van het eerste gat (terug naar stap 1)
als de installatie op twee plekken moeizaam ging boor je een dieper derde gat, giet daarna langzaam water in het gat tot het vol is, wacht 5 minuten en plaats de sensor (terug naar stap 2).

Plaats de beschermkap over de sensorkop.

Zorg ervoor dat er geen vuil of vloeistoffen op de sensorkop zitten.
Zorg ervoor dat het batterijklepje van de sensor goed dicht zit.

Schroef de antenne vast aan de sensor en controleer of de antenne volledig gemonteerd is.
In gebieden met weinig ontvangst en hoge vegetatie kan je het verlengstuk van de antenne aan de sensor schroeven en de antenne zo hoog mogelijk op een paal monteren

Schuif de beschermkap omhoog om de QR-code te scannen.

Schuif de beschermkap omhoog om de QR-code te scannen.

Vul alle benodigde gegevens in. Kies zo nodig je offset en klik op verzenden.

De installatie is voltooid en binnen een paar minuten ontvangt u een melding.

Extra werkzaamheden

De sensor verwijderen

Het wordt aanbevolen de sensoren aan het einde van elk seizoen te verwijderen door de volgende stappen uit te voeren:
  1. Neem de stang, een schep en, in geval van zeer droge grond, ook water mee.
  2. Ga naar het bedrijf/veld waar de sensor zich bevindt. Zorg ervoor dat je de juiste sensor hebt geselecteerd om te verwijderen en druk op de knop 'Opties' in de rechterbovenhoek (3 zwarte stippen). Daarna klik je op *Sensor deactiveren' en op het volgende scherm klik je op de knop AAN naast de naam van de sensor om die te deactiveren (AAN = geactiveerd en UIT = gedeactiveerd). Een pop-upvenster vraagt om de bevestiging dat je de sensor wilt verwijderen. Door op Ja te klikken wordt je sensor gedeactiveerd.
  3. Zorg ervoor dat de bodem vochtig is. Het wordt aanbevolen om de bodem rond de sensor een dag vóór het verwijderen en vlak voor het verwijderen te bevochtigen.
  4. Schroef de antenne los.
  5. Steek de stang in de gaten van de sensor en draai de sensor linksom los.
  6. Als je veel weerstand voelt van de sensor tijdens het eruit schroeven, giet dan water rond het gebied van de sensor om de bodem zachter te maken. Je kunt met de schep rond de sensor graven om de bodem wat losser te maken, maar zorg ervoor dat je op minstens 30 centimeter van de sensor blijft.
  7. Verwijder externe vloeistoffen en vuil van de behuizing van de batterij.
  8. Bewaar de sensor na het verwijderen op een veilige en droge plek en laad hem op voordat je de sensor weer gaat installeren.

De sensor opladen

Volg onderstaande stappen om de batterij op te laden:
  1. Schroef het deksel van de batterijaansluiting los en haal de batterij eruit.
  2. Sluit de meegeleverde micro-USB-kabel aan op de batterij en sluit deze aan op een gecertificeerde UL/CE USB- voedingsadapter.
  3. Laad de batterij minstens tien uur op totdat het lampje groen wordt (dit kan 24 uur duren, afhankelijk van de oplaadbron).
  4. Plaats de batterij in de batterijaansluiting en let erop dat de sensor een piep laat horen.
  5. Zorg ervoor dat de deksel van de batterijaansluiting vrij is van stof en vuil voordat je hem terugplaatst.